Založení pekárny nebo cukrárny

Založení pekárny nebo cukrárny není jednoduchá záležitost. Zdálo by se, že stačí mít lásku k pečení, fantazii a odvahu, ale není to všechno. Založení jakékoli společnosti klade totiž na podnikatele vysoké nároky nejenom po odborné stránce, ale také po stránce administrativní.

Podmínky živnostenského podnikání upravuje zákon č. 455/1991 Sb., tzv. Živnostenský zákon, který definuje druhy živností:

  • živnosti koncesované
  • živnosti ohlašovací

    • řemeslné
    • vázané
    • volné

Dále zákon stanoví, co je a není živností, podmínky pro provozování živností (odborná způsobilost), rozsah živnostenského oprávnění, náležitosti spojené s vydáním živnostenského listu/koncesní listiny a jejich centrální evidencí. V příloze 1 tohoto zákona jsou uvedeny seznamy jednotlivých druhů řemeslných živností.

Řemeslné živnosti vyžadují příslušné odborné vzdělání v daném nebo příbuzném oboru.

Obsah jednotlivých řemeslných živností je uveden v Nařízení vlády č. 278/2008 Sb. - Nařízení vlády o obsahových náplních jednotlivých živností.

Podle výše zmíněného nařízení spadá do činností řemeslné živnosti pekařství - cukrářství přejímka, skladování a příprava surovin, výroba těst a hmot, jejich zpracování (například vyvalováním, lisováním, stříkáním, dělením, šleháním, modelováním, řezáním), tepelná úprava (například pečením, sušením, smažením, vařením, pražením, mikrovlnným ohřevem), plnění (před nebo po tepelné úpravě), povrchová úprava (například sypáním, poléváním, glazováním, potahováním, zdobením, mazáním) pekařských a cukrářských výrobků. Výroba zmrzlin.

V rámci živnosti lze dále vyrábět směsi z obilovin, výrobky z různých směsí, expandované a extrudované výrobky, cukrovinky, čokolády a čokoládové bonbóny, dále provádět úpravu cukrářských a pekařských výrobků, zmrzlin a zmražených krémů a specialit a prodej kávy, čaje a nealkoholických nápojů a tyto podávat k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž je provozována předmětná živnost.

Pekařství - cukrářství patří mezi živnosti ohlašovací. Co tedy musí budoucí cukrář nebo pekař všechno zařídit, než může otevřít svou cukrárnu nebo pekařství?

Řemeslnou živnost může ohlásit na libovolném živnostenském úřadě, prostřednictvím kontaktních míst veřejné správy Czech POINT nebo elektronicky, prostřednictvím informačního systému Registru živnostenského podnikání. K ohlášení slouží Jednotný registrační formulář, který je ke stažení např. na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pro získání oprávnění provozovat pekařství nebo cukrárnu pak musí splňovat tyto podmínky:

  • věk minimálně 18 let
  • způsobilost k právním úkonům
  • bezúhonnost
  • odborná způsobilost
  • daňová bezdlužnost v oblasti podnikání, bezdlužnost vůči správě sociálního zabezpečení a bezdlužnost vůči zdravotní pojišťovně

Doklady, které je nutno předložit při ohlašování řemeslné živnosti:

  • průkaz totožnosti
  • výpis z Rejstříku trestů (není nezbytné — úřad si může vyžádat sám)
  • potvrzení, že o podnikateli nejsou evidovány daňové nedoplatky z podnikání, nedoplatky na platbách pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
  • doklad o zaplacení správního poplatku 1 000,-Kč za vydání živnostenského listu (v případě ohlašování další živnosti 500,-Kč)
  • doklad o odborné způsobilosti (např. výuční list v oboru a doklad o vykonání tříleté praxe, doklad o vykonání šestileté praxe v oboru, apod.)

V případě splnění zákonných podmínek pro ohlášení živnosti provede živnostenský úřad do 5 pracovních dnů zápis do živnostenského rejstříku a vydá podnikateli výpis. V případě, že ohlášení nesplňuje veškeré zákonné náležitosti, vyzve živnostenský úřad ve lhůtě 5 pracovních dnů ode dne doručení k odstranění závad a stanoví k tomu přiměřenou lhůtu. Pokud ani v této lhůtě ani po jejím prodloužení podnikatel závady v ohlášení neodstraní, živnostenský úřad rozhodne, že ohlášení nevzniklo. Elektronické kopie dokumentů potřebných při ohlášení řemeslné živnosti uloží živnostenský úřad do živnostenského rejstříku, takže při opakovaném ohlášení živnosti, žádosti o koncesi nebo jakémkoli dalším oznámení není nutno dokumenty předkládat, pokud skutečnosti, jež tyto dokumenty dokládají, zůstaly beze změny (typicky např. doklad prokazující právní důvod k užívání prostor, kde má právnická osoba sídlo apod.).

Ohlášením řemeslné živnosti však administrativa nekončí, jestliže je podnikatel rozhodnut podnikat pod hlavičkou společnosti a nikoli pouze jako OSVČ. Vzhledem k tomu, že podnikání pod hlavičkou společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti je mnohem výhodnější než podnikání jako OSVČ, jako další krok doporučujeme založení společnosti.

Založení společnosti je spojeno s překonáváním mnoha byrokratických bariér. Z toho důvodu je pro každého podnikatele velmi výhodné svěřit založení společnosti odborné firmě, která dokáže nabídnout založení s.r.o. nebo a.s. rychle a profesionálně. Podnikateli tak odpadnou starosti s obíháním úřadů a mohou veškerou svou energii věnovat radostné práci spojené se zařizováním provozovny, budování vztahů s budoucími dodavateli, reklamě pro budoucí cukrárnu nebo pekařství nebo třeba studiu hygienických norem, jejichž splnění je také nutnou podmínkou pro provozování potravinářského podniku.

Máte-li tedy zájem o společnost pro provoz cukrárny nebo pekařství, nejspolehlivějším způsobem k jejímu získání je pro Vás oslovit společnost Profispolečnosti.cz a my Vám nejenom pomůžeme s ohlášením živnosti, ale poradíme, jaká forma společnosti je pro Vaši budoucí firmu ta nejefektivnější a samozřejmě ji pro Vás rychle, odborně a za dobrou cenu založíme.

Objednejte on-line Seznam společností Poskytnutí sídla
© ARSYLINE 2017
Upozornění
Zavřít