Jak založit řeznictví a uzenářství

Založení podniku v oboru řeznictví a uzenářství klade na podnikatele vysoké nároky nejenom po odborné stránce, ale také po stránce administrativní.

Podmínky živnostenského podnikání upravuje zákon č. 455/1991 Sb., tzv. Živnostenský zákon, který definuje druhy živností:

  • živnosti koncesované
  • živnosti ohlašovací

    • řemeslné
    • vázané
    • volné

Dále zákon stanoví, co je a není živností, podmínky pro provozování živností (odborná způsobilost), rozsah živnostenského oprávnění, náležitosti spojené s vydáním živnostenského listu/koncesní listiny a jejich centrální evidencí. V příloze 1 tohoto zákona jsou uvedeny seznamy jednotlivých druhů řemeslných živností.

Řemeslné živnosti vyžadují příslušné odborné vzdělání v daném nebo příbuzném oboru.

Obsah jednotlivých řemeslných živností je uveden v Nařízení vlády č. 278/2008 Sb. - Nařízení vlády o obsahových náplních jednotlivých živností.

Obsah ohlašovací živnosti řeznictví a uzenářství podle tohoto nařízení je: Komplexní příjem, porážení a bourání jatečných zvířat, třídění, vykosťování, porcování, balení a skladování masa jatečných zvířat pro prodej nebo další zpracování a vlastní prodej výsekového masa. Těžení a konzervace vedlejších jatečních produktů. Ošetření masa konzervací solením, chlazením a zmrazováním, tepelným opracováním a speciálními úpravami. Zpracování masa na polotovary a masné výrobky. Výroba živočišných tuků. Úprava střev pro další využití.
V rámci živnosti lze dále provádět jateční opracování drůbeže, králíků, zvěřiny a zpracování vajec, včetně výroby polotovarů, konzerv, polokonzerv a dalších výrobků z nich. Zpracování ryb včetně výroby polotovarů, konzerv, polokonzerv a dalších výrobků z nich. Prodej a porcování kuchyňsky upraveného výsekového masa. Příprava a prodej teplých mas a uzenin k bezprostřední spotřebě formou rychlého občerstvení a s tím související doplňkový prodej potravin (chléb, pečivo, hořčice, křen, okurky a podobně) a nápojů (pivo, nealkoholické nápoje), pokud jsou prováděny v provozovně, v níž je provozována předmětná živnost.

Řeznictví a uzenářství patří mezi živnosti ohlašovací. Co tedy musíte udělat pro to, abyste mohli začít provozovat řeznictví?

Ohlášení řemeslné živnosti lze podat na kterémkoliv živnostenském úřadě, prostřednictvím kontaktních míst veřejné správy Czech POINT nebo elektronicky, prostřednictvím informačního systému Registru živnostenského podnikání. K ohlášení slouží Jednotný registrační formulář, který je ke stažení např. na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pro získání oprávnění provozovat řeznictví – uzenářství musíte splňovat následující podmínky:

  • věk minimálně 18 let
  • způsobilost k právním úkonům
  • bezúhonnost
  • odborná způsobilost
  • daňová bezdlužnost v oblasti podnikání, bezdlužnost vůči správě sociálního zabezpečení a bezdlužnost vůči zdravotní pojišťovně

Doklady, které je nutno předložit při ohlašování řemeslné živnosti:

  • průkaz totožnosti
  • výpis z Rejstříku trestů (není nezbytné — úřad si může vyžádat sám)
  • potvrzení, že nemáte evidovány daňové nedoplatky z podnikání, nedoplatky na platbách pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
  • doklad o zaplacení správního poplatku 1 000,-Kč za vydání živnostenského listu (v případě ohlašování další živnosti 500,-Kč)
  • doklad o odborné způsobilosti (např. výuční list v oboru a doklad o vykonání tříleté praxe, doklad o vykonání šestileté praxe v oboru, apod.)

V případě splnění zákonných podmínek pro ohlášení živnosti provede živnostenský úřad do 5 pracovních dnů zápis do živnostenského rejstříku a vydá podnikateli výpis. V případě, že ohlášení nesplňuje veškeré zákonné náležitosti, vyzve živnostenský úřad ve lhůtě 5 pracovních dnů ode dne doručení k odstranění závad a stanoví k tomu přiměřenou lhůtu. Pokud ani v této lhůtě ani po jejím prodloužení podnikatel závady v ohlášení neodstraní, živnostenský úřad rozhodne, že ohlášení nevzniklo. Elektronické kopie dokumentů potřebných při ohlášení řemeslné živnosti uloží živnostenský úřad do živnostenského rejstříku, takže při opakovaném ohlášení živnosti, žádosti o koncesi nebo jakémkoli dalším oznámení není nutno dokumenty předkládat, pokud skutečnosti, jež tyto dokumenty dokládají, zůstaly beze změny (typicky např. doklad prokazující právní důvod k užívání prostor, kde má právnická osoba sídlo apod.).

I po zdolání veškerých administrativních kroků souvisejících se získáním živnostenského oprávnění je tu ještě další okolnost: Je nutno si uvědomit, že podnikání je mnohem bezpečnější pod hlavičkou společnosti, ať už s.r.o. nebo a.s., než jako OSVČ. Pro založení společnosti je potom třeba ještě další úsilí spojené s překonáváním mnoha byrokratických bariér. Z toho důvodu je velmi výhodné obrátit se na odborníky, kteří převezmou veškerou administrativní práci se založením s.r.o. nebo a.s. na sebe a nechají podnikateli volné ruce k tomu, aby se soustředil na svou profesi, zařídil provozovnu nebo provozovny, věnoval se budování vztahů s dodavateli a marketingu a nastudoval např. také veškeré hygienické předpisy související s vedením řeznicko-uzenářské provozovny a připravil se tak na svou odbornou praxi nerušeně a důkladně.

Máte-li tedy zájem o založení řeznictví, nejjednodušší cestou pro Vás je oslovit naši společnost a my Vám nejenom pomůžeme s ohlášením živnosti, ale poradíme, jaká forma společnosti je pro Vaši budoucí firmu ta nejefektivnější a samozřejmě ji pro Vás rychle, odborně a za dobrou cenu založíme.

 

Objednejte on-line Seznam společností Poskytnutí sídla
© ARSYLINE 2017
Upozornění
Zavřít